Skip to main content

Over Pata Negra

Pata Negra ham is een product van het Iberico varken. Deze rauwe ham wordt vooral in Zuidwest-Spanje geproduceerd en wordt gerekend tot de allerbeste rauwe hamsoorten. 

Pata Negra is Spaans voor: ‘zwarte poot’. Het Iberico varken heeft een donkere vacht en zwarte poten. Vandaar de naam. 

Opmerkelijk: Serrano ham is ook een Spaanse kwaliteitsham maar dan van een ander varkensras: de Cerdo Blanco, het ‘witte varken’. Serrano ham is afkomstig uit Andalusië. Deze ham wordt gedroogd in de berglucht. Vandaar de naam Serrano wat in het spaans berg of gebergte betekent.

Horecagelegenheden die Pata Negra ham op de menukaart hebben staan, gaan voor kwaliteit en exclusiviteit. Klanten die bijvoorbeeld een Pata Negra voorgerecht bestellen zijn culinaire liefhebbers en kunnen hun diner of lunch niet beter beginnen.

Contact opnemen

Welke Pata Negra ham moet u hebben?

Iberico varkens produceren een rauwe ham van uitzonderlijke smaak en textuur. In tegenstelling tot andere rassen heeft het Iberische ras een lage vlees/vet-verhouding. Door Iberico varkens te kruisen met een ras met een hoger vetgehalte zoals het Duroc varken, krijg je een dier met een mooie vlees/vet-verhouding.

Het beste van twee werelden

Het Duroc varken is herkenbaar aan zijn rode vacht en hangende oren. Het vlees is donkerder, malser en sappiger dan bij de meeste andere varkensrassen. Menig Duroc varken krijgt olijfolie als voedingssupplement toegediend. Door een Iberico varken te kruisen met een Duroc varken krijg je het best van twee werelden. Het zal u niet verbazen dat Don Pata Negra juist voor deze ham kiest. 

Soorten Pata Negra

De Spaanse Iberico varkens hebben een donkere, bijna zwarte huidskleur. Pata Negra ham is verkrijgbaar in vier soorten en kwaliteiten. Elke kwaliteit is verschillend van smaak en prijs en is herkenbaar aan het label. 

Don Pata Negra levert Pata Negra Cebo jamon. Het product is 24 maanden gerijpt en perfect op smaak. Op verzoek leveren wij ook andere Pata Negra soorten.

  • Vrije uitloop (max. 15 varkens per hectare op grond met veel kurkeiken
  • Maximale voeding met eikels van deze bodem
  • Minimum vereist gewicht bij slacht: 160 kg
  • Minimale slachtleeftijd: 14 maanden
  • Zwart label
  • Vrije uitloop op grond met veel kurkeiken.
  • Maximale voeding met eikels van deze bodem
  • Minimale slachtleeftijd: 14 maanden
  • Rood label
  • Geen of beperkte uitloop op omheind land
  • Voeding met mais en granen
  • Minimale slachtleeftijd: 10 maanden
  • Wit label
  • Beperkte uitloop op omheind land (max. 100 per hectare)
  • Voeding met eikels, granen, mais, onkruid en noten.
  • Minimale slachtleeftijd: 12 maanden
  • Groen label

Pata Negra bewaren

Pata Negra ham is een delicatesse waar u graag zorgvuldig mee omgaat. 

  • De houdbaarheidsdatum in gesloten verpakking is ± 12 maanden. 
  • Na openen gekoeld bewaren
  • Snijden graag kort voor serveren. 
  • Serveren op kamertemperatuur voor de beste smaakbeleving. 
  • Gesneden porties kunt u het best bewaren in zuurstof afgesloten bakjes
  • Het restant bij voorkeur gekoeld in vershoudfolie bewaren.

Wat mensen over Don Pata Negra zeggen

Zeer tevreden over de samenwerking met Don pata negra. Omdat het een gerecht is wat vaak bij ons besteld wordt, is het belangrijk dat we leverzekerheid hebben en dat voor een zeer aantrekkelijke prijs. Daarentegen is de smaak overheerlijk en daarom de prijs/kwaliteit uitstekend. Ik raad zeker aan om een samenwerking aan te gaan met Don pata negra.

Kees LankhaarBistro Tante Pietje

De prijs/kwaliteit verhouding is goed. Prettige en goede service. Goed verpakt in omdoosjes. Kortom wij zijn ambassadeur van Don PataNegra

Raymond van ZonEeterij de Dungense Brug

De hammen van ‘Don Pata Negra’ zijn van zeer hoge en constante kwaliteit. Subtiel van smaak met een mooie vetrand. Kortom een prachtig product waar ik graag mee werk in mijn keuken.

Piet HoedemakersRestaurant Cou Cou

Sinds we de Pata Negra als appetizer op de kaart hebben is hij niet meer van onze menukaart af te denken. Pata Negra van Don Pata Negra hoort bij ons. Ook niet onbelangrijk is dat het altijd op tijd geleverd wordt. Het fijne van de prijs/kwaliteit is dat we onze gasten nog vriendelijk prijzen kunnen vragen voor een bijzondere heerlijkheid.

Jeroen van DoornRestaurant Dukdalf

Pata Negra koop je bij de specialist

Contact opnemen